19 Ocak 2017 Perşembe

İKAMET İZNİ BAŞVURULARINDA GEÇERLİ SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ HUSUSLAR NELERDİR ?

-İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri çerçevesinde Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanabilen kişilerden, bu durumu belgelemeleri halinde özel ya da kamu sağlık sigortası istenmemektedir. 
-Ülkemizde bir yıldan az süreli ikamet izni talep eden yabancılardan , kalış sürelerini kapsayan seyahat sağlık sigortası istenecektir. 
-Bir yıl ve daha üzün süreli ikamet izni başvurularında;
Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için başvurduğunu belgeleyenlerin geçerli sağlık sigortası koşulu aranmaksızın ikamet izni işlemleri tamamlanacaktır. Ancak ikamet izinlerini aldıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri ve bu sigortalarını yaptırdıktan sonra ikamet izni aldıkları makama bildirmeleri gerekmektedir. Aksi halde ikamet izinleri  iptal edilir. 
Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmayanlardan ayaktan ve yatan tedavi giderleriyle ilaç ve tıbbi malzeme giderlerini karşılayan bir yıl süreli özel sağlık sigortası şartı aranır. 
-Öğrenci ikamet izni başvurusunda bulunan yabancılar,ilk kayıt tarihlerinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdikleri için kendilerinden geçerli sağlık sigortası koşulu aranmamaktadır. 
-Dış İşleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından anlaşma, protokol ve ilgili mevzuat kapsamında ülkemizde ücretsiz olarak tedavileri yapılmakta olan veya yapılmak üzere ülkemize getirilen yabancılardan ,bu durumlarını belgelemeleri halinde herhangi bir geçerli sağlık sigortası şartı aranmamaktadır. 
-Yabancıların kendi ülkelerinde yaptırmış oldukları Türkiye’deki durumlarını kapsayan geçerli sağlık sigortaları varsa, yukarıda belirilen kapsamda bu sigortalar da geçerli kabul edilmektedir. 

20.06.2014 tarihinde itibaren yaptırılan sigorta poliçelerinde 6458 sayılı kanuna uygunluk ibaresi aranacaktır. 

SINIRDIŞI EDİLECEK YABANCILARIN SEYAHAT MASRAFLARINI KİM KARŞILAR ?

Sınır dışı edilecek yabancıların seyahat masrafları kendilerince karşılanamıyor ise masrafların eksik kalan kısmı ya da tamamı genel müdürlük bütçesinden ödenir. 
Masraflar geri ödenmediği sürece,yabancının Türkiye’ye girişine izin verilmeyebilir. 
Yabancıların pasaportları ve ya diğer belgeleri, sınır dışı edilinceye kadar tutulabilir ve sınır dışı etme işlemlerinde kullanılmak üzere biletleri paraya çevrilebilir. 


Gerçek veya tüzel kişiler, kalışlarını ve ya dönüşlerini  garanti ettikleri yabancıların sınır dışı edilme masraflarını ödemekle yükümlüdür. Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren veya işveren vekili yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini , ülkelerine dönmeleri için gerekli masraflarını ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır. 

HAKKINDA SINIR DIŞI ETME KARARI ALINAN YABANCILAR HANGİ ÜLKELERE GÖNDERİLEBİLİR ?

Yabancılar haklarında alınan sınır dışı etme kararıyla menşe ülkesine,transit gideceği ülkeye,Türkiye’ye gelmek üzere transit geçtiği ülkeye ya da başka bir üçüncü bir ülkeye gönderilebilir.

SINIR DIŞI ETMEK İÇİN İDARİ GÖZETİMİN SÜRESİ NE KADARDIR ?

Geri gönderme merkezlerindeki idari gözetim süresi 6 ayı geçemez. Ancak bu süre, sınır  dışı etme işlemlerinin yabancının iş birliği etmemesi veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle tamamlamaması halinde  en fazla 6 ay daha uzatılabilir. 

SINIRDIŞI ETMEK ÜZERE İDARİ GÖZETİM KARARI KİMLER İÇİN ALINIR ?

Hakkında sınır dışı etme kararı alınanlardan kaçma ve kaybolma riski bulunan, Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal eden, sahte ya da asılsız belge kullanan, kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayan,kamu düzeni,kamu güvenliği,kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar hakkında valilik tarafından idari gözetim kararı alınır. 

ULUSLARARASI KORUMA BAŞVURUSU YA DA STATÜSÜ SAHİBİ KİŞİLER HAKKINDA SINIR DIŞI ETME KARARI ALINABİLİR Mİ ?

Uluslararası koruma başvurusu ve ya statüsü sahibi kişiler hakkında,sadece ülke güvenliği için tehlike oluşturduklarına dair ciddi işaretler bulunduğunda ya da kamu düzeni açısından tehlike oluşturan bir suçtan kesin hüküm giymeleri durumunda sınır dışı etme kararı alınabilir. 

İKAMET İZNİ YERİNE GEÇEN ÇALIŞMA İZNİ BELGESİ KİM TARAFINDAN VERİLMEKTEDİR ?

Yabancı uyruklu kişilerin çalışma izinleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilir. 

YABANCI UYRUKLU KİŞİLER HAKLARINDA GİRİŞ YASAĞI OLUP OLMADIĞINI NASIL ÖĞREBİLİR ?

Başvuru yapıldığında konsolosluklarımızda ya da ülkeye giriş yapmak üzere sınır kapısına gelmeleri durumunda kendilerine haklarında giriş yasağı kararı olup olmadığı bildirilir. 

GİRİŞ YASAĞI SÜRESİ KAÇ YILDIR ?

Türkiye’ye giriş yasağının süresi en fazla 5 yıldır. Ancak kamu düzeni ve ya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit bulundurması halinde bu süre Göç idaresi Genel Müdürlüğü tarafından en fazla 10 yıl daha artırılabilir. 

TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI KARARI KİM TARAFINDAN VERİLİR ?

Türkiye’ye giriş yasağı kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve ya valilikler tarafından verilir. 

LİMAN ŞEHRİ İZİN BELGESİ NEDİR ?

Sadece deniz limanlarında geçerli olmak üzere, liman şehrini ve ya çevresindeki illeri turizm amaçlı gezmek için deniz taşıtlarıyla gelen ve 72 saati geçmemek üzere valiliklerce vizesiz giriş izni verilen yabancılardan, limandaki giriş ve çıkış kontrolünden sorumlu görevliler tarafından , ülkemizde düzensiz göçe konu olabileceği değerlendirilenlerin çıkışlarında verilmek üzere pasaportları alınarak Liman Şehri İzin Belgesi düzenlenmektedir. 

SINIR KAPILARINDA VERİLEN VİZENİN ŞARTLARI NELERDİR ?

-Talep edilen vize süresinden en az 60 gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belge sahibi olmak,
-Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen ve Dünya Sağlık Örgütünün Sağlık Tüzüğünde tanımlanmış, salgın potansiyeli olan hastalıklardan birini taşımamak,
-Türkiye’de kalacağı süreyi kapsayan geçerli sağlıksigortası sahibi olmak,
-Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olmak,
-Türkiye’ye giriş,Türkiye’den geçiş veya Türkiye’de kalış amacını haklı nedenlere dayandırabilmek,

-Vize ihlalinden veya önceki ikamet izninden doğan ya da diğer kanunlardan doğan borç ve cezalarını ödemeyenlere vize verilmez .

180 GÜNDE 90 GÜN ÜLKEDE KALMA SÜRESİNİ DOLDURMUŞ OLAN BİR YABANCI ÜLKEYE GİRİŞİNDEN İTİBAREN 10 GÜN İÇERİSİNDE İKAMET İZNİNE BAŞVURMAMIŞ İSE NE OLACAKTIR ?

10 gün içerisinde ikamet iznine müracaat etmeyen yabancı uyruklu kişiler, giriş tarihlerinden itibaren ikamet izni ihlali yapmış sayılacaklardır. 

VİZE İLE KALMADA 180 GÜNDE 90 GÜN KURALININ İSTİSNALARI NELERDİR ?

180 günde 90 gün uygulaması vize uygulamasına tabi yabancılar için geçerlidir, bunun dışında aşağıda belirtilen yabancılar bu uygulamaya tabi değillerdir :

-Geçerli ikamet izni ya da çalışma izni bulunanlar,
-İzin almak suretiyle Türk Vatandaşlığından çıkanlar,
-Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu  ikili ya da çok taraflı anlaşmalarla ikamet izninden muaf tutulanlar,
-Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk resmi memurları ile bunların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarıyla sınırlı olmak üzere,ailelerinden Dışişleri Bakanlığınca bildirilenler ,
-Uluslararası kuruluşların Türkiye’de ki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla belirlenmiş olanlar,
-Vatansız Kişi Kimlik Belgesi sahipleri,
-Uluslararası koruma başvuru kayıt belgesi olanlar,
-Uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi sahipleri ,
-Uluslararası koruma statüsü sahibi kimlik belgesi sahipleri .

180 GÜNDE 90 GÜN UYGULAMASI NEDİR ?

Türkiye’de vize süresinden ve ya vize muafiyetinin sağladığı süreden fazla kalacak yabancıların ikamet iznin sağlanması böylece vizenin ve ya vize muafiyetinin daha çok turistik ziyaretleri içine alacak şekilde yabancılara sağladığı avantajın amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmesi  amaçlanmıştır. Bu nedenle 180 günde 90 gün kalma süresini tamamlamış yabancıların ülkemizde bu süreden daha fazla kalmalarını istemeleri durumunda,şartlarını taşıdıkları ikamet izni çeşitlerinden birine başvurmaları ve ikamet izni almaları  gerekir. 

YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNUNUN İSTİSNAİ OLARAK VİZE YÜKÜMLÜLÜĞÜNDEN MUAFİYET TANIDIĞI DURUMLAR NELERDİR ?

-Mecburen girenler

Hava şartları,kaza ve taşıtlarda meydana gelebilecek teknik sorunlar gibi mecburi nedenlerle Türk hava ve deniz limanlarını kullanmak zorunda kalan taşıtlardaki yabancılara,Türkiye’ye girişte liman şehriyle sınırlı olmak üzere mücbir neden süresince,vize şartı aranmadan valiliklerce ülkeye girişlerine izin verilir,bakanlığa bildirilir.

-Deniz limanlarından turistik amaçlı vizesiz girişler


Sadece deniz limanlarında geçerli olmak üzere liman şehrini ve ya çevresindeki illeri turizm amaçlı gezmek amacıyla deniz taşıtlarıyla gelen yabancılara 72 saati geçmemek üzere valiliklerce vizesiz giriş izni verilir. Kural olarak bu kişilerin pasaportları ülkeye girişlerinde alınmayacaktır. Ancak limandaki giriş ve çıkış kontrolünden sorumlu görevliler tarafından ülkemizde düzensiz göçe konu olabileceği değerlendirilenlerin,çıkışlarında verilmek üzere pasaportları alınacak ve kendilerine Liman Şehri İzin Belgesi düzenlenecektir. Bu yabancılar sadece giriş yaptıkları limandan ayrılabilmektedir. Aksi halde yabancıdan transit vize harcı alınacaktır. 72 saatlik süreyi geçirenlere ise giriş vizesi harcı uygulanacaktır.

VİZENİN İPTALİ YA DA VİZE BAŞVURUSUNUN REDDİ HALİNDE BU KARARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ ?

Vize talebi reddedilen ya da kanunun 16.maddesi uyarınca vizesi iptal edilen yabancılara,yapılan işlem bildirilir. Vize başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak yapılır. Herhangi olumlu bir yanıt alınmaması halinde itiraz için yargı yoluna başvurulabilir. 

TÜRKİYE’DE VİZE VE YA VİZE MUAFİYETİ İLE BULUNANLARDAN VİZE VE YA VİZE MUAFİYET SÜRELERİ DOLANLARIN ÜLKEDEN AYRILMADAN VİZELERİNİ UZATMALARI MÜMKÜN MÜ ?

Türkiye’de vize ve ya vize muafiyeti süresinden fazla kalmak isteyen yabancılar durumlarına uygun ikamet izni türüne başvurmaları gerekir. 

VİZE HANGİ DURUMLARDA İPTAL EDİLİR ?

Vizeler,
-Sahteciliğe konu olduğunun tespiti,
-Üzerinde silinti,kazıntı ve ya tahribat yapıldığının anlaşılması,
-Vize sahibinin Türkiye’ye girişinin yasaklanması,
-Yabanacının suç işleyebileceği yönünde kuvvetli şüphe bulunması ,
-Pasaport ya da yerine geçen belgenin sahte olması ya da geçerliliğinin sona ermiş olması ,
-Vize ve ya vize muafiyetinin amacı dışında kullanılması ,
-Vizenin verilmesine temel olan şartların ve ya belgelerin geçerli olmadığının anlaşılması
Hallerinde ,vizeyi veren makamlar ve ya valiliklerce iptal edilir. 

VİZE BAŞVURUSU KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR,SEYAHAT TARİHİNDEN KAÇ GÜN ÖNCE VİZE ALINMALIDIR ?

Konsolosluklara yapılan başvurular 90 gün içerisinde sonuçlanır. E-vizeler başvuru yapıldıktan  24 saat sonra yabancının mail adresine gönderilir. Konsolosluklara yapılan vize başvurularında yaşanabilecek gecikmelerden ötürü vize başvurularının planlanan seyahat tarihinden en az bir ay önce yapılması yararlı olacaktır. 

TÜRKİYE’YE GELMEK İSTEYEN BİR YABANCI VİZE BAŞVURUSUNU NEREYE YAPAR ?

Vize başvuruları yabancının vatandaşı olduğu ya da yasal olarak bulunduğu ülkedeki konsolosluğa yapılır. 

TÜRKİYE’YE GİREBİLMEK İÇİN VİZE ZORUNLU MUDUR ?

Vize muafiyeti hükümleri saklı kalmak kaydıyla Türkiye’de 90 güne kadar kalacak yabancıların vatandaşı oldukları ya da yasal olarak bulundukları ülkedeki konsolosluklardan amaçlarına uygun vize alarak gelmeleri gerekmektedir. 

KABUL EDİLEMEZ YOLCU KİMDİR ?

6458 Sayılı kanunun 7.maddesi kapsamında olan yabancılar Türkiye’ye giriş yapamaz. 

KAPSAMLI KONTROL İŞLEMİ NEDİR,NE KADAR SÜRER VE NEREDE GERÇEKLEŞTİRİLİR ?

Kapsamlı kontrol işlemi,ülkeye giriş koşullarının ayrıntılı olarak kontrol edilmesidir. 
Bu kontrolde temel amaç Türkiye’ye girişine izin verilmeyecek kişilerin belirlenmesidir. Bu durumda,yabancının durumundan ve belgelerinden şüphelenen pasaport görevlisi yabancıyı kapsamlı kontrol işlemine tutabilir. Kapsamlı kontrol işlemi bir idari gözetim kararı değildir. Başta belge kontrolü olmak üzere ülkeye giriş koşullarını ayrıntılı inceleme işlemidir. 

Kontrol işlemi en fazla 4 saat içerisinde tamamlanır,süre uzayacak ise yabancı dilerse ülkesinde dönebilir ya da bekleyebilir. 

Kontrol işlemi,pasaport kontrol noktasına yakın ayrı bir bölümde gerçekleştirilir. 

SINIR KAPISINDAN GEÇEN BİR YABANCININ İBRAZ ETMESİ GEREKEN BELGE NEDİR ?

Yabancılar,sınır kapılarından geçerli pasaport ya da yerine geçen belge ile kontrolden geçtikten sonra giriş-çıkış işlemi yapabilir.


Dikkat edilmesi gereken bir husus ise,1 Ocak 2015 tarihinden itibaren vize,vize muafiyeti ve ya ikamet izni süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün süreli pasaport ve ya yerine geçen belgesi olmayanların girişlerine izin verilmeyecektir. 

14 Ocak 2017 Cumartesi

DEPORT CEZASI KALKABİLİRMİ ? DEPORT OLAN YABANCILARA AF VAR MI ? DEPORT CEZASI OLAN BİR YABANCI TÜRKİYE’YE GERİ DÖNEBİLİR Mİ ?

Deport cezası alan yabancı uyruklu kişiler,süreleri dolmadan Türkiye’ye dönebilir. Burada önemli olan deport cezasının ne için verildiğidir. Deport cezası  yabancı kişiye vize ihlalinden kaynaklı para cezasını ödemeden çıktığı için verildiyse bu ceza kaldırılabilir. Adli nedenlerden dolayı deport olan kişilerin cezaları hiçbir suretle kalkmaz.
Deport cezası alan yabancı uyruklu kişi yurtdışından başvuru ile çalışma vizesi alır ya da yurt dışında TC uyruklu bir kişi ile evlilik yapar ise deport cezası kalkabilir.


VİZE İHLALİ PARA CEZASI NASIL HESAPLANIR ?

Türkiye’de kaçak olan yabancılar,çıkışta deport  cezası almamak için vize ihlali cezası ödemek zorundadırlar. Türkiye’de kaçak olan yabancıların merak ettikleri soru ‘Türkiye’den çıkarken kaçak ceza parası ne kadar?’dır. Ceza parası vizenin kaç gün ihlal edildiğine ve kişinin ülkesine göre değişiklik göstermektedir. Yabancılar,Türkiye’den çıkmadan birkaç gün önce hava alanlarına giderek pasaport polisinden pasaportlarını göstererek bilgi alabilirler.

TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI NASIL SORGULANIR ?

Türkiye’de kaçak bulunan yabancılar ülkelerine döndükten sonra haklarına Türkiye’ye giriş yasağı olup olmadığını ya da giriş yasaklarının ne kadar süreyle verildiklerini öğrenmek isterler.Yurt dışında bulunan yabancı uyruklu kişiler haklarında herhangi bir giriş yasağı olup olmadığını büyük elçiliklerimize ya da konsolosluklarımıza pasaportları ile müracaat ederek öğrenebilirler. Bu konuda tereddüt yaşayan tüm yabancılar Türkiye’ye gelmeden önce mutlaka durumları ile ilgili bilgi almalıdırlar. Deport cezası olan yabancılar da sürelerinin dolmasını beklemeden bir uzman desteği ile Türkiye’ye gelebilir. 

TÜRKİYE’DE KAÇAK OLAN YABANCILARA AF UZATILDI MI ?

Evet, Türkiye’de vize ihlali yaban yabancılara af devam ediyor. Kaçak yabancılar, vize ihlali cezasını ödeyerek şartlı giriş yaptıktan sonra ikamet iznini alabilir. Türkiye’de kaçak kalmanın cezası vatandaşı olunan ülkeye ve kaçak kalınan gün sayısına göre değişmektedir. Af yasasından yararlanmak isteyen yabancılar öncesinde derin bir araştırma yapmalıdır.

YABANCI UYRUKLU KİŞİLER TÜRKİYE’DE LİMİTED YA DA ANONİM ŞİRKETİ KURABİLİR Mİ ?

Evet,Türk ticaret kanununa göre Türkiye’de tüm şirket kuruluşları serbesttir.

Yabancı uyruklu kişiler de Türkiye’de limited ve ya anonim şirketi kurarak ticari faaliyette bulunabilir.
Şahıs mükellefiyeti ile de ticari faaliyet de bulunmak mümkündür. 

Yabancı ülkelerde kurulu şirketler Türkiye’de faaliyet göstermek isterlerse şube açabilir,ana şirketin yaptığı tüm faaliyetleri Türkiye’de yapabilirler.

Türk ticaret kanununa göre yabancı uyruklu kişiler ve ya yabancı sermayeli şirketler Türkiye’de kurulu limited ya da anonim şirkete ortak olabilirler. 


TÜRKİYE’DE KAÇAK BULUNAN,ÜLKESİNDEN DOĞUM BELGESİ,BEKARLK BELGESİ GETİREMEYEN YA DA PASAPORTU GEÇERSİZ OLAN YABANCI UYRUKLU KİŞİ EVLENEBİLİR Mİ ?

Türkiye’de vize ihlalinde bulunan yabancılar,geçerli bir pasaportu olmayanlar,ülkesinden doğum belgesi ya da evliliğe engeli bulunmadığına dair belge getiremeyenler resmi makamlara evlilik için başvuru yaptıklarında çeşitli zorluklarla karşılaşmakta ve aile birliği sağlayamamaktadırlar. 
Hal bu ki,pasaportu dahi olmayan yabancılar Türkiye’de kolaylıkla evlenebilir,aile birliği sağlayabilirler.2 hafta içerisinde yasal nikahları kıyılabilir. 

TÜRKİYE’DE KAÇAK DURUMDAYIM. OTURMA İZNİ ALMAK İÇİN NE YAPMALIYIM ?

Türkiye’ye yasal yollardan giriş yapmış ancak vize ve ya vize muafiyeti ile vize sürenizi aştıysanız yasal olarak ikamet izni ardından çalışma izni alabilirsiniz.

Bunun için öncelikle kaçak durumdan kurtulup,legal hale gelmelisiniz. 

Türkiye’de ki kaçak yabancılar için  11.04.2014 yılında çıkarılan bir af yasasından yararlanarak kendi isteğiniz ile üçüncü bir ülkeye çıkış yapıp,çıkarken kaçak kaldığınız sürenin cezasını öderseniz bir gün sonra Türkiye’ye şartlı giriş yaparak ikamet izni için göç idaresine başvuruda bulunabilirsiniz. 

EV HİZMETLERİ İÇİN ÇALIŞMA İZNİ ALMAK ZORUNLU MUDUR ?

Evet,ev hizmetlerinde çalışanların çalışma izni alması zorunludur.

Ev hizmetlerinde çalışan yabancı uyruklu kişiler genellikle evlerde yalnızca ikamet izni ile çalışmaktadırlar,bu durum hem işveren hem de yabancı personel için oldukça risklidir.

Tespit edilmesi halinde yabancı uyruklu kişinin ikamet izni iptal edilir ve 10 gün içerisinde Türkiye’yi terk etmesi istenir. 
İşveren için de çok maliyetli cezai yaptırımlar uygulanır.

Yabancı personel için ev hizmetlerinde çalışma izni almak son derece kolaydır.
Çalışma ve ve sosyal güvenlik bakanlığının kriterlerini karşıladığınız takdirde 2-3 hafta içerisinde çalışma izni çıkartabilirsiniz. 

2017 İKAMET İZNİ HARÇLARI NE KADAR ?

Oturma izni harçları için 2017 yılına özel bir zam henüz resmi kanallarca açıklanmadı. 2016 yılında uygulanan ikamet izni harç bedelleri 2017 yılına da geçerli olacak. Oturum izni harçları,yabancı uyruklu kişilerin vatandaşı olduğu ülkeye göre değişiklik göstermektedir. 

İKAMET İZNİNİ 2 YIL ALMAM MÜMKÜN MÜ ?

Talep etmeniz durumunda kısa dönem ikamet izinleri ilk başvuruda iki yıl süre ile verilebilir. Ancak bu durumda genel sağlık sigortası poliçeniz talep ettiğiniz süreyi kapsayacak şekilde olmalıdır.

2017 İKAMET İZNİ DEFTER BEDELİ NE KADAR ?

2017 yılında ikamet izni defter bedeli 63 TL oldu. Geçen yıl 58.50 TL olan defter bedeli bu yıl 4,50 TL zamlandı. İkamet izni harç bedeli ise yabancı uyruklu kişinin vatandaşı olduğu ülkeye göre değişiyor.

ŞARTLI GİRİŞ NEDİR,NASIL YAPILIR ?

Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de vize veya vize muafiyeti ile her 180 günde kendi süreleri kadar (30 gün,60 gün,90 gün) kalabilirler.Bu süreden fazla kalan yabancılar vize ihlali yapmış sayılırlar ve kaçak duruma düşerler. 
11 nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren yabancıları koruma kanununun ilgili maddelerince vize ihlalinde bulunan yabancı kişiler eğer kendi isteği ile Türkiye’den çıkış yapar ve ihlalde bulundukları sürenin cezasını hudut kapısında öderlerse kendilerine yalnızca bir günlük Türkiye’ye giriş yasağı koyulur.
Yabancı uyruklu kişi bir gün sonra Türkiye’ye tekrar giriş yapmak isterse 10 gün içerisinde ikamet iznine başvuru yapması şartı ile kendisine Türkiye’ye giriş izni verilir. Verilen bu izne şartlı giriş denir.
Vize ihlalinde bulunan yabancılar kimi zaman hiç bir ön hazırlık yapmadan sadece ceza ödeyerek Türkiye’den çıkış yapmakta ve tekrar girmek istediklerinde bir çok problemle karşılaşmakta ve Türkiye’ye giriş yapamamaktadır.

Yabancıları koruma kanunundan yararlanarak ülkemize legal hale gelerek şartlı giriş yapmak isteyen yabancılar Türkiye’den çıkmadan önce konuyu araştırmalı ve bir göç danışmanından destek almalıdır. 

YABANCILAR İÇİN ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI 2017 FİYATLARI

Göç idaresi kimi durumlar dışında (SSK 'lı çalışan eşin destekleyici konumunda olduğu aile ikamet izni,öğrenci ikamet izni vs.) oturma izni için özel sağlık sigortasını zorunlu tutmaktadır. Yabancılar için özel genel sağlık sigortası poliçe bedelleri sigorta şirketine ve yabancı uyruklu kişinin yaşına göre değişiklik gösterir. En uygun yabancı sağlık sigortası 18-25 yaş aralığında yıllık 245 tl iken 41-45 yaş aralığında olanlar için 445 tl’ye kadar çıkabiliyor. 

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ 2017 HARÇ BEDELİ NE KADAR ?

Yabancılar için 2016 yılında çalışmaizni harç bedeli bir yıllık 500 tl iken 2017 yılında bu rakam 537,50 tl ‘ye yükseldi. 

YABANCI UYRUKLU KİŞİ İÇİN ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU NEREYE, NASIL YAPILIR ?

Yabancı uyruklu kişiler için çalışma izni başvurusu çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına online sistem üzerinden yapılır. 

Başvurular yurt içinden ve yurt dışından olmak üzere ikiye ayrılır. 

Yabancı uyruklu kişi yurt dışında ise ;

-Bulunduğu ülkedeki  Türk büyük elçiliğine ve ya konsolosluğuna  referans numarası almak için randevu alarak başvuru yapar,
-Gerekli belgeleri büyük elçiliğine ve konsolosluğa teslim ettikten sonra  kendisine 16 haneli referans numarası verilir,
-Verilen referans numarası ile işveren ve ya vekili çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına başvuru yapar,
-Çalışma izninin onaylanması ile birlikte yabancı kişi bulunduğu ülkedeki Türk büyük elçiliğine ve ya konsolosluğuna tekrar giderek gerekli harçları öder ve çalışma vizesi alarak Türkiye’ye giriş yapar,
-İşveren ve ya vekili yabancı uyruklu kişi işe başladıktan sonra yasal süresi içerisinde  sosyal güvenlik kurumuna başvurarak ssk girişini yapar.


Yabancı uyruklu kişi yurt içinde ise ;
-Yabancı uyruklu kişi için yurt içinde çalışma izni başvurusu yapılacak ise kişinin öncelikle ikamet izinine sahip olması gerekir. 
-Yabancının geçerli bir oturma izni var ise işveren ve ya vekili çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına online sistem üzerinden başvuru yapar. 
-Çalışma izninin onaylanması ile birlikte gerekli harçlar ödendikten sonra yabancı uyruklu kişinin işe başlamasının ardından işveren ve ya vekili sosyal güvenlik kurumuna başvurarak ssk girişini yapar. 

DEPORT EDİLENLER TÜRKİYE’YE GERİ DÖNEBİLİR Mİ,NE YAPILMALIDIR ?

Türkiye’de bulundukları süre içerisinde vize ihlali nedeni ile Türkiye’den deport edilenlerin deport cezası kalkabilir,süresinin dolmasını beklemeden geri dönebilirler. 
Deport kararının kalkabilmesi için yabancı uyruklu kişinin yüz kızartıcı bir suçtan dolayı kesinleşmiş bir adli cezası olmaması gerekir. 

İKAMET İZNİ RANDEVUSU ALACAKLARIN DİKKATİNE!

Türkiye’ye yeni gelen yabancı uyruklu kişiler,vize ve ya vize muafiyeti sürelerinden daha fazla kalacaklar ise süreleri sona ermeden göç idaresinden randevu almak zorundadırlar. 

Başvurular,göç idaresine şahsen değil yalnızca internet üzerinden yapılır. Online olarak yapılacak olan bu başvurularda kişinin yabancılara özel,burada kalacakları süreyi kapsayan özel genel sağlık sigortası bilgilerinin sisteme girilmesi zorunlu tutulmuştur.

 Başvuruyu yaparken yabancı kişiler ve ya onların temsilcileri,zorunlu olan sigorta bilgileri sekmesini boş geçemedikleri için doğru olmayan sigorta şirket adı ve poliçe numarası yazarak başvuruyu tamamlamaktadırlar. Yanlış ya da hatalı bilgi girişleri randevularda önemli problemlere neden olmaktadır.

 Böyle problemlerle karşılaşmamak için randevunuzu almadan önce özel sağlık sigortanızı yaptırmalı,bilgilerinizi hatasız ve tam olarak girmelisiniz. 

İKAMET İZNİ UZATMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR,NE KADAR SÜRE İLE İKAMET İZNİ UZATILIR ?

Kısa dönem oturma izinleri 2 yıl,aile ikamet izinleri 3 yıl süre ile uzatılabilir. Oturum izni uzatma başvuruları ilk başvuruda da yapıldığı gibi,göç idaresine internet üzerinden online olarak yapılır. 
İkamet izninizi bitiş tarihinden son 2 ay kala uzatmaya hak kazanırsınız. 
Oturma izni uzatmasında göç idaresinin istediği belgeler ilk başvuruda istenen belgelerle aynıdır. İlave olarak adres kayıt sistemine kayıtlı olduğunuz belgeyi de mutlaka eklemeniz gerekir. Bilgilerinizde herhangi bir değişiklik olmadı ise (örneğin pasaport yenilenmesine bağlı olarak pasaport numarasının değişmesi,medeni durum değişikliğine bağlı olarak soy isim değişmesi,adres bilgilerinizin değişmesi gibi) ikamet izni uzatma belgelerinizi göç idaresine başvurudan sonra en geç beş iş günü içinde posta yolu ile iadeli taahhütlü göndermelisiniz. 

AİLE İKAMET İZNİ NEDİR,BAŞVURU NEREYE VE NASIL YAPILIR ?

Aile ikamet izni,Türkiye vatandaşlarının ya da Türkiye’de ikamet izni olan yabancı uyruklu kişilerin kanunda belirtilen yakınları ile aile birliği sağlamak amacıyla başvuracakları ikamet izni çeşididir.

Aile oturum izni başvurusu,tüm oturma izni türlerinde olduğu gibi göç idaresine online sistem üzerinden randevu alınarak yapılır. Aile ikamet izni için randevu gününde destekleyicinin de bulunması gerekir. Aile ikamet izni başvuruları,kısa dönem oturum izni başvurularından daha detaylıdır. 

SINIR DIŞI ETME KARARI KİMLER HAKKINDA VERİLİR ?

-5237 sayılı Türk ceza kanununun 59. maddesi kapsamında işlediği suç nedeni ile hapis cezasına mahkum edilen yabancılardan sınır dışı edilmesi gerekenler,

-Terör örgütü yöneticisi,üyesi,destekleyicisi ve ya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi,üyesi ya da destekleyicisi olanlar,

-Türkiye'ye giriş,vize ya da ikamet izni için yapılan işlemlerde sahte belge kullananlar ,

-Türkiye’de bulunduğu süre içinde geçimini uygunsuz yollarla sağlayanlar ,

-Kamu düzeni ve ya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar ,

-Vize ya da vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar ya da vizesi iptal edilenler ,

-İkamet izni iptal edilenler,

-İkamet izni olup da  süresinin sona ermesinden itibaren gerekçesiz ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler,

-Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler,

-Türkiye’ye yasal giriş-çıkış hükümlerini ihlal edenler,

-Hakkında giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler,


-İkamet izni başvurusu reddedildikten sonra Türkiye’den on gün içerisinde çıkış yapmayanlar,


Hakkında  sınır dışı etme kararı verilir. 

SINIR DIŞI ETME KARARINI KİM VERİR ?

Sınır dışı etme kararı,her yabancı için ayrı ayrı olmak üzere valiliklerce alınır.

BAŞKA BİR ÜLKE TARAFINDAN VERİLMİŞ VATANSIZ KİŞİ KİMLİK BELGEM VAR. TÜRKİYE’DE OTURMA İZNİNE BAŞVURABİLİR MİYİM ?

Başka bir ülkede vatansız kişi kimlik belgeniz var ise Türkiye’de herhangi bir amaçla kalmak üzere oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru talepleriniz genel hükümler çerçevesinde değerlendirilir. 

VATANSIZ KİŞİ KİMDİR? VATANSIZ KİŞİ KİMLİK BELGESİ NASIL DÜZENLENİR ?

Vatansız kişiler,Türkiye’ye vatansız olarak gelen ya da Türkiye’de iken vatandaşlığını kaybeden kişilerdir. 
Vatansızların,ülkede yasal olarak kalabilmeleri için valiliğe bizzat başvurmaları gerekir. Ancak ergin olmayan çocuklar için başvurular anne ya da baba tarafından yapılabilir.
Başvurusu kabul edilenlere,haklarında verilecek karara kadar geçerli olmak üzere hiç bir harca tabi olmayan müracaat belgesi verilecek,buna bağlı kullanılan yasal kalma izi,toplam ikamet izni süresinin hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.
Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra on beş gün içinde mükalat yapılacaktır.bu mülakatta kişiden vatandaşı olduğu ülkeyle vatandaşlık bağının kalmadığını kanıtlayan bilgi ve belgeler istenebilir.

Bakanlıkça vatansız kişi olarak işlem görmesi uygun kişilere vatansız kişi kimlik belgesi düzenlenir. 

İNSANİ İKAMET İZNİNE SAHİP OLAN BİR YABANCI,BAŞKA BİR İKAMET İZNİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNABİLİR Mİ ?

Evet,insani ikamet iznine sahip olan yabancılar uzun dönemikamet izni hariç  şartlarını yerine getirdiği başka bir ikamet izni türüne başvurabilir. 

KİMLER İNSANİ İKAMET İZNİ ALABİLİR ?

Haklarında sınır dışı etme ya da Türkiye’ye giriş yasağı kararı bulunduğu halde Türkiye’den çıkış yaptırılamayanlar ya da Türkiye’den ayrılmaları mümkün olmayanlar,

Sınır dışı edilen,başvuruları kabul edilmeyenler,başvuruları için yargı yoluna gidenler,


İlk iltica ülkesi ve ya güvenli üçüncü ülkeye geri gönderilmesi işlemlerinin devamı süresince olanlar,
İnsani ikamet izni alabilir. İnsani ikamet izni alan yabancılar iznin veriliş tarihinden itibaren en geç yirmi iş günü içinde adres kayıt sistemine kayıt yaptırmak zorundadır.

İNSANİ İKAMET İZNİ NEDİR ?

İnsani ikamet izni olağanüstü durumlarda diğer ikamet izinlerinin verilmesindeki şartlar aranmadan bakanlıktan onay alınarak 1 yıllık süre ile verilebilen ve her yıl uzatılabilen ikamet iznidir. 

10 Ocak 2017 Salı

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ KİMLERE VERİLMEZ ?

Mültecilere,şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü ile insani ikamet izni sahiplerine ve geçici koruma sağlananlara uzun dönem ikamet izni verilemez. 

UZUN DÖNEM OTURMA İZNİM İPTAL EDİLDİ,TEKRAR BAŞVURU YAPABİLİR MİYİM ?

Kamu düzenini ve ya kamu güvenliğini tehdit etmeniz nedeni ile ikamet izniniz iptal edildi ise yeniden başvuru yapamazsınız ancak sağlık,eğitim ve ülkenizdeki zorunlu kamu hizmeti dışında bir nedenle kesintisiz bir yıldan fazla süreyle Türkiye dışında bulunmanız nedeni ile iptal edildi ise resmi ve diğer nitelikli kanıtlarınızı idareye sunarak tekrar başvuru yapabilirsiniz .

Başvurular yurt dışında konsolosluklara yurt içinde ise yabancının bulunduğu ildeki göç idaresi müdürlüğüne yapılacaktır. Bu başvurular öncelikli olarak değerlendirilecek ve en geç bir ay içerisinde sonuçlandırılacaktır. 

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ NEDEN İPTAL EDİLİR ?

Yabancı uyruklu kişinin kamu düzeni ve ya kamu güvenliği açısından büyük tehdit oluşturması,
Zorunlu kamu hizmeti,sağlık ve eğitim nedenleri dışında kesintisiz bir yıldan fazla Türkiye dışında bulunulması durumlarında uzun dönem oturma izniniz iptal edilir.

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİNİN SAHİPLERİNE TANIDIĞI HAKLAR NELERDİR ?

Uzun dönem ikamet izni bulunan yabancı uyruklu kişiler,askerlik yapma,seçme ve seçilme,kamu görevlerine girme,muaf olarak araç ithal etme ve özel kanunlardaki düzenlemeler haricinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına tanınan haklardan aynen yararlanır. 

UZUN DÖNEM OTURMA İZNİ ŞARTLARI NELERDİR ?

Uzun dönem ikamet izni almak için  kesintisiz en az sekiz yıl Türkiye’de yaşamış olmanız gerekir,
Son üç yıl içinde sosyal herhangi bir yardım almamış olmanız gerekir,
Kendinizin ve varsa ailenizin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağınızın olması gerekir,
Geçerli sağlık sigortasına sahip olmanız gerekir,

Kamu düzeni ve ya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamanız gerekir. 

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ NEDİR ?

Uzun dönem ikamet izni bakanlık onayı ile,harçsız olarak düzenlenen,süresiz ikamet iznidir. 

ÖĞRENCİ İKAMET İZNİNE SAHİP YABANCILAR ÇALIŞMA İZNİ ALABİLİR Mİ ?

Türkiye’de öğrenim gören ön lisans,yüksek lisans ve doktora öğrencileri,çalışma izni alarak çalışabilirler. Ancak ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı ilk yıldan sonra başlar ve haftada yirmi dört saatten fazla olamaz. 

TÜRKİYE’DE ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ İLE KALIYORUM,AİLEMİ BUNA DAYANARAK TÜRKİYE’YE GETİREBİLİR MİYİM ?

 Öğrenci ikamet izni,öğrencinin aile fertlerine ikamet izni alma konusunda herhangi bir hak sağlamamaktadır. Kişiler şartlarını sağladıkları başka bir oturum iznine başvurabilirler. 

ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ NEDEN VERİLMEZ,İPTAL EDİLİR YA DA UZATILAMAZ ?

Öğrenci ikamet izni şartlarının yerine getirilememesi ve ya bu şartların ortadan kalkması,
Öğrenimin sürülemeyeceği konusunda kesin yargıların bulunması,
Öğrenci ikamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının  tespit edilmesi,

Yabancı hakkında geçerli sınır dışı edilme kararı ya da Türkiye'ye giriş yasağının bulunması  durumlarında ikamet izni verilmez ya da iptal edilir. 

ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ ALMAK İSTEYEN BİR YABANCININ YERİNE GETİRMESİ GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR ?

Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunda eğitim göreceğinize dair bir belgeye sahip olmak,
Bakım ve masraflarınızı karşılayacak gerçek ve ya tüzel kişi tarafından destekleneceğinize dair belgeye sahip olmak,
İlk ve orta derecde öğrenim görecekseniz velinizin ve ya yasal temsilcinizin muvafakati,
Türkiyede kalacağınız adres bilgilerinizi kanıtlayan belge,
Türkiyeye girişinize engel olacak bir durumunuzun bulunmaması gerekir.
Öğrenci ikamet izni,Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunda ön lisans,lisans ve ya doktora eğitimi görecekseniz öğrenime başlama tarihinden itibaren öğrenim programınızın tamamını kapsayacak şekilde düzenlenir.

İlk ve orta dereceli okullarda eğitim göreceklere,öğrenime başlayacak tarihten bir sonraki öğretim yılının başlangıcına kadar geçerli olacak şekilde ikamet izni verilir. 

ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ NEDİR ?

Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunda öğrenim görecek yabancı uyruklu öğrenciler ile aile ikamet izni olmadığı halde ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancı uyruklu öğrencilere verilen oturma iznidir. 

AİLE İKAMET İZİ İLE TÜRKİYEDE KALAN BİR YABANCININ EVLİLİĞİNİN BİTMESİ HALİNDE TÜRKİYE’DE KALMASINA İZİN VERİLİR Mİ ?

Evet,boşanma halinde  yabancı kişiye en az üç yıl aile ikamet izniyle kalmış olması şartıyla kısa dönem oturma izni verilebilir. 

9 Ocak 2017 Pazartesi

AİLE İKAMET İZNİ SAYESİNDE TÜRKİYEDE KALAN YABANCI ÇOCUĞUM 18 YAŞINI DOLDURDUKTAN SONRA TÜRKİYE’DE KALMAYA DEVAM EDEBİLİR Mİ ?

Evet,on sekiz yaşını doldurmuş olsa bile Türkiye’de kalmaya devam edebilir. En az üç yıl aile ikamet izni ile Türkiyede kalmış olanlardan on sekiz yaşını tamamlamış olanlar talep etmeleri halinde bu izinlerini kısa dönem oturma iznine dönüştürebilir ya da başka bir oturum izni türüne geçebilirler. 

TÜRKİYE’DE AİLE İKAMET İZNİ İLE BULUNAN YABANCI ÇOCUKLAR İÇİN ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ ALINIR MI?

Aile ikamet izinleri on sekiz yaşına kadar ilk ve ortaöğretim kurumlarda eğitim hakkı sağlar. 

AYNI AİLEDE BULUNAN YABANCILARIN TEK BİR İKAMET İZNİ ALMASI MÜMKÜNMÜDÜR?

İkamet izinleri her yabancı için ayrı ayrı düzenlenmektedir.

DESTEKLEYİCİNİN VEFATI DURUMUNDA BU KİŞİYE BAĞLI ALINAN AİLE İKAMET İZNİ GEÇERSİZ Mİ OLUR ?

Destekleyicinin ölümü halinde yabancı kişi ikamet iznisüresi bitene kadar Türkiye'de kalmaya devam edebilir,sürenin dolması halinde kısa dönem oturma izni talebinde bulunabilir. 

HANGİ DURUMLARDA AİLE İKAMET İZNİ ALINAMAZ,İPTAL EDİLİR YA DA UZATILAMAZ ?

Destekleyicide ve ya yabancıda aranan şartların yerine getirememesi ve ya ortadan kalkma durumu olursa,
Aile ikamet izni talep eden yabancı hakkında sınır dışı ve ya giriş yasağı kararı varsa,
Aile ikamet iznini veriliş amacı dışında kullanıldığı anlaşılırsa,
Son bir yıl içinde yüz seksen günden fazla yurt dışında kalınırsa,
Resmi nikah yoksa,
Evlilik sadece aile ikamet izni almak için yapıldıysa,

Aile ikamet izni verilmez,iptal edilir ya da uzatılamaz. 

AİLE İKAMET İZNİNİ KİMLER ALABİLİR?

Destekleyicinin yabancı eşi,destekleyicinin yada eşinin yabancı çocuğu aile ikamet izni başvurusunda bulunabilir. 

-AİLE İKAMET İZNİ İÇİN DESTEKLEYİCİNİN NE GİBİ ÖZELLİKLERİ TAŞIMASI GEREKİR?

-Toplam geliri asgari ücretten az olmamalıdır,
-Ailenin genel sağlık ve güvenlik kurallarına uygun barınmasını sağlamalıdır,
-Tüm aile fertlerini kapsayan genel sağlık sigortası olmalıdır,
-Başvuru tarihi itibari ile son beş yıl içinde aile düzenine karşı herhangi bir suç işlememiş olmalıdır,
-Yabancı ise en az bir yıldır Türkiye’de ikamet izni ile kalıyor olmalıdır.

-Adres kayıt sisteminde kaydı bulunmalıdır. 

AİLE İKAMET İZNİNDE DESTEKLEYİCİ KİMLERDİR ?

Destekleyici,aile ikamet izninde aile birliğini sağlamak amacıyla türkiyeye gelen yabancının masraflarını üstlenen ve ikamet talebinde bulunan yabancının başvuruya dayanak gösterdiği Türk vatandaşı ve ya Türkiye de yasal olarak kalan   kişidir. Türk vatandaşları,mavi kart sahipleri,ikamet izninden herhangi birine sahip olan yabancılar  destekleyici olabilir. 

AİLE İKAMET İZNİNİN SÜRESİ NE KADARDIR ?

Aile ikamet izinleri 3 yıla kadar verilebilir. Ancak aile ikamet izninin süresi asla destekleyicinin ikamet izni süresinden fazla olamaz. 

AİLE İKAMET İZNİ NEDİR ?

Türk vatandaşlarının,Türkiye’de ikamet izinlerinin birine sahip olan yabancıların,kanunda sayılan yakınları ile aile birliği sağlamak amacıyla başvuracakları ikamet izni türüdür. 

KISA DÖNEM OTURMA İZNİ İÇİN ŞARTLAR NELERDİR ?

Öncelikle kısa dönem ikamet izni için başvuruda bulunmuş olmalısınız ve bu başvurunuzla ilgili belge ve bilgileri temin etmelisiniz.
-Türkiye’ye girişine izin verilmeyen yabancılar kapsamında olmamanız gerekir.
-Genel sağlık ve güvenlik şartlarına uygun konaklama imkanınız olmalıdır.
-İstenildiği takdirde vatandaşı olduğunuz ülke tarafından düzenlenmiş adli sicil kaydınızı gösteren belgeyi ibraz edebilmelisiniz.

-Türkiye’de kalacağınız  adres bilgisini verebilmelisiniz. 

KİMLER KISA DÖNEM İKAMET İZNİ ALABİLİR ?

Bilimsel araştırma amacıyla gelecekseniz,
Türkiye’de taşınmaz malınız var ise,
Ticari bağlantı veya iş kuracaksanız,
Hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar,
Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim ve ya benzeri bir amaçla geldiyseniz,
Turizm amaçlı kalacaksanız,
Tedavi görecekseniz,
Adli ve ya idari makamların talebi gereği Türkiye’de kalmanız gerekiyorsa,
Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçecekseniz,
Türkçe öğrenme kursuna katılacaksanız,
Kamu kurumları aracılığı ile Türkiye’de eğitim,araştırma,staj ve ya kurslara katılacaksanız,
Türkiye’de yüksek öğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren 6 ay içinde müracaat ediyorsanız,

Kısa dönem ikamet izni alabilirsiniz. 

YABANCILAR İÇİN İKAMET İZNİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

-Kısa dönem ikamet izni : Her defasında en fazla bir yıllık süre ile verilir.
-Aile ikamet izni :Her defasında en fazla 2 yıllık süre ile verilir.
-Öğrenci ikamet izni :Öğrenim sürelerine göre verilir.
-Uzun dönem ikamet izni :Süre sınırı olmaksızın verilir.
-İnsani ikamet izni :Her defasında en fazla bir yıllık süre ile verilir.
-İnsan ticareti mağduru ikamet izni :Başlangıçta otuz gün süreli olarak verilir ve toplam süresi üç yılı geçmeyecek şekilde her defasında en fazla altı ay  süre ile uzatılır.

İKAMET İZİNLERİ ARASINDAKİ GEÇİŞLERDE HERHANGİ BİR SÜRE KISITLAMASI BULUNUR MU?

Hayır, oturma izni arasındaki geçişlerde herhangi bir süre kısıtlaması bulunmaz. 

İKAMET İZNİ TÜRLERİ ARASINDA GEÇİŞ YAPILABİLİR Mİ,GEÇİŞ YAPILABİLEN İKAMET İZİNLERİ HANGİLERİDİR ?

Evet,oturum izni türleri arasında geçiş yapılabilir. Örneğin öğrenci ikamet iznine sahip olan yabancı kişi için aile ikamet izni alma koşulları ortaya çıkarsa, yabancıya aile ikamet izni düzenlenecek ve öğrenci ikamet izni koşullarını taşımaya devam ettiği sürece öğrenci ikamet izninin sağladığı haklardan yararlanmaya devam edecektir.

Kanun gereği mültecilere,şartlı mültecilere,ikincil koruma altında olanlara,uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı verilmemektedir. 

ÇALIŞMA İZNİM VAR,İKAMET İZNİ ALMAK ZORUNDA MIYIM ?

Hayır. Türkiye'de çalışma izni olan yabancılar ayrıca ikametizni almak zorunda değillerdir. 

OTURMA İZNİ BİLGİLERİ NASIL DÜZELTİLİR, DEĞİŞİKLİK OLMASI DURUMUNDA NE YAPILABİLİR?

Pasaportta meydana gelen isim soy isim değişikliği,medeni durum değişikliği,ev adresi değişikliği gibi durumların olması halinde yabancı kişiler yirmi iş günü içinde göç idaresine bildirmek zorundadır.

İKAMET İLİMİ DEĞİŞTİRDİM NE YAPMAM GEREKİR ?

İkametgâhınızı izin aldığınız ilden başka bir ile taşıdığınızda en geç yirmi iş günü içinde göç idaresine bildirmek zorundasınız. 

CEZAEVİNDE VE YA GÖZALTINDA TUTULAN YABANCILAR İÇİN VİZE İHLALİ VE YA İKAMET İHLALİ NEDENİ İLE CEZA UYGULANIR MI ?

Hükümlü ve ya tutuklu olarak cezaevlerinde ya da idari gözetim altında geri gönderme merkezlerinde tutulan yabancıların burada geçirdikleri süreler oturma iznisüresinin ihlali olarak sayılmaz. Bu kişilere vize ve ya ikamet izni ihlalidolayısıyla yaptırım uygulanmaz. 

TÜRKİYE’YE YAT TURİZMİ AMACIYLA GİRİŞ YAPTIM, ADRES OLARAK NEREYİ BİLDİRECEĞİM ?

Oturma izni işlemlerinde kalınacak yer olarak gösterilen ev,otel,pansiyon  gibi ikamet adresleri dışında yatta kalmak isteyen yabancılar için yatların bağlı bulunulduğu limanlar ya da marinalar ikamet adresi olarak kabul edilebilir. Oturum izni belgeleri de bu adreslere gönderilir. 

KİMLER ADRES KAYIT İSTEMİNE KAYDOLMAK ZORUNDADIR ? İKAMET İZNİ OLMAYAN YABANCI KİŞİ ADRES KAYIT SİSTEMİNE KAYIT OLABİLİR Mİ ?

Türkiye’de ikamet izni olmayan yabancılar adres kayıt sistemine kayıt yaptıramaz. Ancak çalışma bakanlığından çalışma izni olanlar ve ya oturma izni alan yabancılar bu izinlerin kendilerine teslim edildiği günden itibaren yirmi iş günü içerisinde nüfus müdürlüğüne başvurarak adres kayıt sistemine kayıt yaptırmak zorundadır. 

TÜRKİYE’DE VİZE İLE VE YA VİZE MUAFİYETİ İLE BULUNAN YABANCILAR OTURMA İZNİNE GEÇEBİLİR Mİ ?

-Evet,vize ve ya vize muafiyet süreleri sona ermeden önce ikamet iznine başvurmaları gerekir.