29 Aralık 2016 Perşembe

İKAMET İZNİ MÜRACAAT BELGESİ NEDİR?

İlk kez oturum izni başvurusu ya da uzatma başvurusu yapılan ve idarece kabul edilen ikamet izni başvurularından sonra yabancılara müracaat ettiğine dair verilen bir belgedir. 

İKAMET İZNİMİN VERİLMESİNE ESAS OLAN GEREKÇE SONA ERDİ,ANCAK TÜRKİYE'DE KALMAYA DEVAM ETMEK İSTİYORUM,NE YAPMALIYIM?

Oturma izni verilmesine sebep olan gerekçeniz sona ermesinden sonra (aile ikamet izni olan bir yabancının evliliğinin sonlanması/öğrenci ikamet izni olan bir yabancının okuldan ayrılması vb.) halen Türkiye’de kalmak istiyorsanız, mevcut ikamet izninizin biteceği güne kadar kalabileceğiniz gibi geçiş başvurusunda da bulunabilirsiniz. 

İKAMET İZNİ KARTININ DAĞITILMASI NASIL YAPILACAK?

Bütün ikamet izni kartları göç idaresi genel müdürlüğünce basılarak PTT aracılığı ile yabancı kişilerin adreslerine gönderilmektedir. 

İKAMET İZNİ HARÇ BEDELİ NE KADARDIR?

İkamet izni harç bedeli yabancının vatandaşı olduğu ülkeye ve talep edilen ikamet izni süresine göre değişmektedir.

İKAMET İZNİ KART BEDELİ NE KADARDIR?

İkamet izni kart bedeli 2016 yılı sonuna kadar 58,50 TL'dir.

TÜRKİYE’DEN YAPILAN İKAMET İZNİ BAŞVURUSUNUN REDDEDİLMESİ,İPTAL EDİLMESİ YA DA UZATILMAMASI DURUMUNDA NE OLUR?

Yapmış olduğunuz ikamet izni başvuru talebinizin reddedilmesi, uzatılmaması ve ya iptal edilmesi durumu size ve ya yasal temsilcinize tebliğ edilir. Bu tebligatta karara nasıl itiraz edeceğiniz, haklarınızı nasıl kullanacağınız detaylı bir şekilde anlatılır. 

İKAMET İZNİMİ UZATMAK İSTİYORUM, BAŞVURUMU NEREYE YAPACAĞIM?

Oturma izni uzatma başvuruları da tıpkı ilk başvuruda olduğu gibi sistem üzerinden yapılır. Girilen bilgilerde herhangi bir değişiklik olmadıysa evraklar 5 iş günü içeresinde posta yolu ile göç idaresine gönderilir. Kişinin medeni durumu, adres bilgileri, pasaport numarası gibi bilgilerde değişiklik oldu ise, tekrar randevuya gidilmelidir. Randevu günü ve saati sistem üzerinden otomatik olarak verilir. 

MEVCUT İKAMET İZNİMİ UZATABİLİR MİYİM?

Evet, ikamet iznini uzatacak yabancılar ikamet izninin bitmesine en erken altmış gün kala uzatma başvurusunda bulunabilirler. Uzatma başvurusu, ikamet izni bitiş tarihinden önce yapılmalıdır.

OTURMA İZNİ İÇİN RANDEVUYA GİTTİĞİMDE EKSİK EVRAKIM VARSA NE OLACAK?

Randevu sırasında eksik olan ya da ilave istenen belgeler size bildirilecektir, göç idaresi size verdiği süre içerisinde bunları teslim etmenizi isteyecektir. Temin etmediğiniz takdirde başvurunuz değerlendirmeye alınmayacak ve işlemden kaldırılacaktır. İstenilen belgelerin teslim edildiği tarih, ikamet izni başvurunuzun işleme alındığı tarih olarak kabul edilecektir

YABANCILARIN TÜRKİYE’DE İKAMET İZNİ BAŞVURULARI NE SÜREDE SONUÇLANIR?

İkamet izni başvurusu için önceden sistem üzerinden alınacak olan online randevu günü göç idaresinin yoğunluğuna göre değişmektedir

İKAMET İZNİ BAŞVURUSUNDA YANIMDA HANGİ EVRAKLARI GÖTÜRMELİYİM?

Oturma izni randevusu sırasında talep ettiğiniz ikamet izni süresinden altmış gün daha uzun süreli pasaportunuz ya da pasaport yerine geçen belgeniz ve kalış amacınızı destekleyen belgelerin yanınızda olması gerekir. 

OTURMA İZNİ BAŞVURULARI NEREYE YAPILIR?

Yabancıların ikamet izni başvuruları göç idaresi genel müdürlüğüne online sistem üzerinden yapılır. Yüzyüze görüşme, evrak gönderme gibi talepler değerlendirilmez. Randevu günü  sistem üzerinden belirlenir, yabancı kişi ancak kendi randevu günü ve saatinde belirtilen makamda görüşmeye katılabilir

İKAMET İZNİ BAŞVURUSUNU YABANCI KİŞİ KENDİSİ Mİ YAPMALIDIR?

Oturma izni başvurusunu yabancı kişi bizzat yapabileceği gibi, yabancının yasal vekili aracılığı ile de yapılabilir. Ancak, göç idaresi başvuru sırasına yabancının da olmasını isteyebilir.  

. İKAMET İZNİNDEN MUAF OLABİLİR MİYİM?

A)Vize süreniz ve ya vize muafiyetiniz süresince Türkiye’de ikamet izni almadan kalacaksanız,
B)Çıkma izni alarak Türk vatandaşlığınızı kaybettiyseniz,
C)Uluslararası koruma başvurunuz kayıt belgeniz var ise,
D)Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu ikili ve ya çok taraflı anlaşmalarla ikamet izninden muaf tutuluyorsanız,
E)Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk resmi memuru ile bunların eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları iseniz,
F)Uluslararası kuruluşların Türkiye’de ki temsilciliklerinde çalışan iseniz,
G)Uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgeniz var ise,
H)Vatansız kişi kimlik belgeniz var ise,
I)Geçerli bir çalışma izniniz var ise,
İkamet izninden muaf tutulursunuz. Ancak d,e,f maddelerince Türkiye’de kalıyorsanız, görevleriniz sona erdikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edecekseniz herhangi bir ikamet izni türü ile en geç 10 gün içeresinde ikamet izni için başvuruda bulunmanız gerekir

TÜRKİYE’YE GELEN TÜM YABANCILARIN İKAMET İZNİ ALMASI ZORUNLU MUDUR?

Türkiye’de vize ve ya vize muafiyetinin sağladığı süreden fazla kalacak olan yabancıların ikamet izni alması zorunludur.